Friday, July 17, 2009

LAMBAIAN KAABAH..

Pengalaman mengerjakan haji diteruskan setelah lama berehat. Musim haji 2009 kian menghampiri terasa cepat sangat masa berlalu. Rindu bebenar untuk kesana lagi...
Kami selamat tiba di lapangan terbang Jeddah. Terkejar-kejar masa untuk mengerjakan solat Subuh dengan keadaan yang ramai. Kemudian menyelesaikan segala urusan di lapangan terbang. Alhamdulillah semuanya mudah dan kami segera ke tempat transit menanti ahli jemaah lain selesai urusan mereka. Ketika itu kami semua sudah dalam keadaan berihram maka "berhati-hati" nanti kena dam.


Di hadapan Hotel Al Quds Mekah. (gambar diambil ketika menunggu bas ke Madinah).Hotel yang mengambil masa lebih kurang 10-15 minit ke Masjidil Haram atau 600meter. Tidak disangka dengan kemudahan dan keselesaan yang diberikan oleh pihak Hotel dan Tabung Haji semasa berada di Hotel ini. Pekerja hotel yang sering melaungkan "sampah sampah sampah" (bunyi Melayu pelat Arab) masih kedengaran.


Keadaan di Dataran Kaabah. Berjuta-juta manusia telah berkumpul menanti hari wukuf lebih kurang enam hari. Terperanjat juga dengan keadaan tapi hati kami yakin yang teramat bahawa Allah akan memberi ruang kepada kami juga. Alhamdulillah setiap melakukan tawaf kami sentiasa ada ruang di hadapan Kaabah.

Gambar bersama rakan-rakan sebilik di Hotel Durrat Al Quds KT94. Maaf koleksi bersama rakan sebilik semasa penerbangan ke Malaysia buat masa ini.

Hajjah Zaleha

Hajjah Sharifah

Umi@ Hajjah Che Siah

Hajjah Faridah

Suami dan rakan-rakan sebilik di Hotel Durrat Al Qudss.

Haji Rahim (suami), Haji Asraruddin, Haji Mohammad Fadhlee, Haji Abdul Samad, Haji Mahamd Adikan

No comments:

Post a Comment